05

Únor

0

Jak je to doopravdy s rozdělením české společnosti? Zjistěte to s naší novou knihou Různá vyprávění o jedné společnosti

Masarykova demokratická akademie

Je česká společnost opravdu tak rozdělená, jak si myslíme? Co nás ve skutečnosti rozděluje? A lze nalézt téma, které českou společnost spojuje? Odpověď přináší naše nová publikace Různá vyprávění o jedné společnosti. Martin Buchtík v ní přináší výsledky rozsáhlého výzkumu na toto téma. Stáhněte si publikaci zdarma tady.

Výzkum vznikl ve spolupráci Masarykovy demokratické akademie s Ústavem empirických výzkůmů STEM a českým zastoupením Friedrich-Ebert-Stiftung. Publikace navazuje na předchozí výzkum Jedna společnost → různé světy (2021).

 

 

V textu se dozvíte

Představu o fungování společnosti si každý z nás vytváří z mozaiky rozmanitých vyprávění. Od anekdot po aktuální události, od pohádek na dobrou noc po představení nejnovějších technologií. Jsou jich desítky denně a každému z nás formují unikátní skládačku toho, jak rozumíme světu a kterým vyprávěním budeme v budoucnu naslouchat více a kterým méně. Jedním z dominantních vyprávění poslední doby je to o rozdělené, polarizované či rozštěpené české společnosti. Otázkou však je, jestli nám situaci okolo nás pomáhá porozumět, nebo ji spíše znepřehledňuje.

Na základě řady datových analýz v knize autor ukazuje, v čem je toto vyprávění pravdivé a kde se mýlí. Věnuje se vlivu současných fenoménů, jako jsou sociální sítě nebo zrychlující technologická změna, ale i důvodům, proč máme takové jednoznačné příběhy rádi a proč je potřebujeme. Analyticky rozebírá důležité konfliktní linie, jež hýbou veřejným prostorem, a hledá mezi nimi souvislosti. Dochází přitom k závěru, že jen málokdo z nás odpovídá učebnicovým prototypům názorově konzistentních liberálů, konzervativců nebo třeba socialistů. A že společnost je spíše fragmentarizovaná, rozbitá na střípky, než polarizovaná do dvou táborů. To má za následek, že se často můžeme cítit jako poslední ostrov racionality v moři šílenství.

Kniha pojmenovává sedm do značné míry univerzálních aspektů, které velmi často stojí v pozadí jednotlivých dílčích vyprávění a konfliktů současné české společnosti. Běžně o nich přitom diskusi nevedeme, zůstávají jaksi mimo běžná bojiště veřejné debaty. Schopnost jim porozumět nicméně pomůže rozlišit domnělé a skutečné obavy, rozdílnosti v každodenních vyprávěních, ale také pochopit krizi politiky, se kterou se bude naše společnost muset umět vyrovnat.

Autor

Martin Buchtík je sociolog a ředitel analytického ústavu STEM. Zabývá se tématy a výzvami spojenými s dynamicky se proměňující společností a tím, jak se formují a mění nálady veřejnosti. Je přesvědčený, že nestačí jen udělat vynikající analytickou práci, ale že musíme být schopni svá zjištění i srozumitelně předat těm, ke kterým hovoříme. V průběhu své pracovní kariéry působil v komerčním, akademickém i neziskovém sektoru. V minulosti mimo jiné řídil CVVM Sociologického ústavu AV ČR, doktorské studium absolvoval na Univerzitě Karlově se zaměřením na metodologii výzkumu.